"Zengő-Duna" Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Bemutatkozás

Nyomtatás PDFA Zengő-Duna Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület 2008. április 29-én alakult meg Pécsváradon, majd került nyilvántartásba a Baranya Megyei Bíróság által. Az egyesület jelenleg 188 taggal rendelkezik, ebből 54 civil szervezet, 14 kisebbségi önkormányzat, 60 települési önkormányzat és 60 egyéni, illetve társas vállalkozó. A Mohácsi és a Pécsváradi Kistérség összesen 60 települést foglal magába.

Az Egyesület azzal a szándékkal jött létre, hogy vidékfejlesztési, gazdaságfejlesztési programot dolgozzon ki a teljes tervezési területre.

Egyesületünk hivatott arra, hogy az akcióterületen lebonyolítsa a FVM-mel kötött Együttműködési megállapodás alapján az Új Magyarország Vidékfejlesztési program III. és IV. tengelye, azaz a LEADER program kapcsán elvégzendő szakmai feladatokat, közreműködjön a forráselosztásban és a kérelemkezelésben.


Az egyesület céljai többek között:

 • A vidéki területeken történő változások támogatása a gazdálkodási tevékenységek nem mezőgazdasági tevékenységek felé történő diverzifikálása és a nem mezőgazdasági ágazatok fejlesztése, a foglalkoztatás elősegítése, az alapszolgáltatások javítása, beleértve az információs és kommunikációs technológiákhoz való helyi hozzáférést, és a vidéki területeket vonzóbbá tévő beruházások végrehajtása révén a gazdasági és társadalmi visszaesés és a vidék elnéptelenedése felé mutató tendenciák visszafordítása érdekében.
 • Vidéki gazdaságra vonatkozó, egyéb helyi kezdeményezésen alapuló intézkedések bevezetése.
 • A szélesebb értelemben vett vidéki gazdaságra és lakosságra irányuló intézkedések közötti területi koherenciát és szinergiát megerősítése a helyi stratégiákon keresztül.A célok megvalósítása érdekében az Egyesület fontosabb tevékenységei:

 • Az érintett területre vonatkozó tanulmányok készítése.
 • A területre és a helyi fejlesztési terv vonatkozó tájékoztatásra irányuló intézkedések.
 • A helyi fejlesztési terv előkészítésében és végrehajtásában közreműködő személyzet képzése.
 • Promóciós rendezvények és vezetőképzés.
 • Helyi fejlesztési terv végrehajtása.
 • Jól azonosított szubregionális vidéki területekre irányuló területalapú, helyi fejlesztési stratégiák kidolgozása, multiszektorális tervezése és végrehajtása, a helyi gazdaság különböző ágazatainak szereplői és projektjei közötti kölcsönhatáson alapulva.
 • Helyi köz- és magánszférabeli partnerségek kialakítása.
 • A helyi fejlesztési stratégiák megvalósítására vonatkozó döntéshozatal.


Egyik kiemelt feladatunk a Leader közösségi fejlesztések koordinálása, program-előkészítése, lebonyolítása és elkészítése és további EU forrás felkutatása és szerzése, valamint a hozzájutás segítése tanácsadással, információszolgáltatással. Tevékenységünket hazai és külföldi fórumokon is szeretnénk bemutatni, szakmai kapcsolatokat ápolunk több külföldi Leader csoporttal. Mivel a Zengő-Duna Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület az ország azon térségében fejti ki tevékenységét, amely az egyik leghátrányosabb helyzetű, legkedvezőtlenebb gazdasági feltételekkel rendelkező terület, ezért másik kiemelt célunk azon gazdasági erőforrások feltérképezése, amelyek a térségben élő és működő vállalkozások, gazdálkodó szervezetek, illetve mezőgazdasági termelők, vállalkozók tevékenységét erősítik, segíti piacra jutásukat.


Módosítás dátuma: 2016. január 21. csütörtök, 11:23   Eseménynaptár

augusztus 2019
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1